السبت، 14 مايو، 2011

INCOME STATEMENT AND RELATED INFORMATION


TRUE-FALSe—Conceptual

Answer          No.      Description

        T                 1.       Usefulness of the income statement.
        F                 2.       Limitations of the income statement.
        F                 3.       Earnings management.
        T                 4.       Transaction approach of income measurement.
        T                 5.       Single-step income statement.
        T                 6.       Revenues and gains.
        F                 7.       Multiple-step vs. single-step income statement.
        F                 8.       Multiple-step income statement.
        T                 9.       Multiple-step vs. single-step income statement.
        F               10.       Current operating performance approach.
        T               11.       Reporting discontinued operations.
        F               12.       Reporting extraordinary items.
        F               13.       Irregular items.
        T               14.       Intraperiod tax allocation.
        F               15.       Reporting earnings per share.
        F               16.       Computation of earnings per share.
        T               17.       Prior period adjustments.
        F               18.       Retained earnings restrictions.
        F               19.       Comprehensive income definition.
        T               20.       Reporting other comprehensive income.


Multiple Choice—Conceptual

Answer          No.      Description

        c               21.       Elements of the income statement.
        d               22.       Usefulness of the income statement.
        b               23.       Limitations of the income statement.
        d             S24.       Use of an income statement.
        d             S25.       Income statement reporting.
        b               26.       Single-step income statement.
        d               27.       Methods of preparing income statements.
        a               28.       Income statement presentation.
        b               29.       Event with no income statement effect.
        c             S30.       Net income effect.
        b             P31.       Selling expenses.
        b             P32.       Reporting merchandise inventory.
        a               33.       Definition of an extraordinary item.
        d               34.       Classification of an extraordinary item.
        d               35.       Identification of an extraordinary item.
        a               36.       Identification of an extraordinary item.
Multiple Choice—Conceptual  (cont.)

Answer          No.      Description

        d               37.       Identification of an extraordinary item.
        a               38.       Presentation of unusual or infrequent items.
        d               39.       Identification of a change in accounting principle.
        d               40.       Classification of extraordinary items.
        c               41.       EPS disclosures on income statement.
        c               42.       Reporting discontinued operations.
        d               43.       Intraperiod tax allocation.
        d               44.       Purpose of intraperiod tax allocation.
        c             S45.       Reporting unusual or infrequent items.
        c             S46.       Earnings per share disclosure.
        d             P47.       Reporting correction of an error.
        c               48.       Retained earnings statement.
        d               49.       Prior period adjustment.
        d               50.       Identification of a prior period adjustment.
        c               51.       Comprehensive income items.
        c               52.       Providing information about components of comprehensive income.


Multiple Choice—Computational

Answer          No.      Description

        a               53.       Single-step income statement.
        c               54.       Multiple-step income statement.
        c               55.       Multiple-step income statement.
        c               56.       Calculation of net sales.
        a               57.       Presentation of gain on sale of plant assets.
        a               58.       Extraordinary items.
        a               59.       Extraordinary items.
        a               60.       Calculate income before extraordinary items.
        c               61.       Calculate income before taxes and extraordinary items.
        b               62.       Calculate extraordinary loss.
        a               63.       Events affecting income from continuing operations.
        b               64.       Calculation of events affecting net income.
        c               65.       Disposal of a major business component.
        c               66.       Tax effect on irregular items.
        c               67.       Tax effect on irregular items.
        c               68.       Earnings per share.
        c               69.       Earnings per share.
        a               70.       Retained earnings statement.
        b               71.       Retained earnings statement.
        c               72.       Retained earnings statement.
        d               73.       Retained earnings statement.
        d               74.       Calculate balance of retained earnings.
        d               75.       Calculate other comprehensive income.
        a               76.       Calculate comprehensive income.

P Note: these questions also appear in the Problem-Solving Survival Guide.
S Note: these questions also appear in the Study Guide.


Multiple Choice—CPA Adapted

Answer          No.      Description

        d               77.       Calculate selling expenses.
        a               78.       Calculate general and administrative expenses.
        a               79.       Calculate selling expenses.
        a               80.       Calculate general and administrative expenses.
        d               81.       Calculate cost of goods manufactured.
        c               82.       Calculate income before extraordinary item.
        a               83.       Determine extraordinary loss.
        b               84.       Determine infrequent gains not extraordinary.
        a               85.       Determine infrequent losses not extraordinary.
        b               86.       Identification of prior period adjustment.


Exercises

   Item             Description

  E4-87            Definitions.
  E4-88            Terminology.
  E4-89            Income statement disclosures.
  E4-90            Calculate net income from change in stockholders’ equity.
  E4-91            Calculate net income from change in stockholders’ equity.
  E4-92            Income statement classifications.
  E4-93            Income statement relationships.
  E4-94            Multiple-step income statement.
  E4-95            Classification of income and retained earnings statement items.


PROBLEMS

   Item             Description

  P4-96            Multiple-step income statement.
  P4-97            Income statement form.
  P4-98            Multiple-step income statement.
  P4-99            Single-step income statement.
P4-100            Income statement and retained earnings statement.


CHAPTER LEARNING OBJECTIVES
    1.     Understand the uses and limitations of an income statement.
    2.     Prepare a single-step income statement.
    3.     Prepare a multiple-step income statement.
    4.     Explain how to report irregular items.
    5.     Explain intraperiod tax allocation.
    6.     Identify where to report  tax earnings per share information.
    7.     Prepare a retained earnings statement.
    8.     Explain how to report other comprehensive income.
SUMMARY OF LEARNING OBJECTIVES BY QUESTIONS
Item
Type
Item
Type
Item
Type
Item
Type
Item
Type
Item
Type
Item
Type
Learning Objective 1
1.
TF
3.
TF
21.
MC
23.
MC
S25.
MC
88.
E
90.
E
2.
TF
4.
TF
22.
MC
S24.
MC
87.
E
89.
E
91.
E
Learning Objective 2
5.
TF
6.
TF
26.
MC
53.
MC
99.
P




Learning Objective 3
7.
TF
28.
MC
P32.
MC
57.
MC
80.
MC
93.
E
98.
P
8.
TF
29.
MC
54.
MC
77.
MC
81.
MC
94.
E
100.
P
9.
TF
S30.
MC
55.
MC
78.
MC
82.
MC
95.
E


27.
MC
P31.
MC
56.
MC
79.
MC
92.
E
96.
P


Learning Objective 4
10.
TF
35.
MC
41.
MC
61.
MC
82.
MC
95.
E


11.
TF
36.
MC
42.
MC
62.
MC
83.
MC
96.
P


12.
TF
37.
MC
S45.
MC
63.
MC
84.
MC
97.
P


13.
TF
38.
MC
58.
MC
64.
MC
85.
MC
98.
P


33.
MC
39.
MC
59.
MC
65.
MC
87.
E
99.
P


34.
MC
40.
MC
60.
MC
80.
MC
88.
E
100.
P


Learning Objective 5
14.
TF
44.
MC
67.
MC
96.
P
98.
P
100.
P


43.
MC
66.
MC
88.
E
97.
P
99.
P




Learning Objective 6
15.
TF
41.
MC
68.
MC
87.
E
98.
P
100.
P


16.
TF
S46.
MC
69.
MC
96.
P
99.
P




Learning Objective 7
17.
TF
48.
MC
70.
MC
73.
MC
87.
E
99.
P


18.
TF
49.
MC
71.
MC
74.
MC
88.
E
100.
P


P47.
MC
50.
MC
72.
MC
86.
MC
95.
E




Learning Objective 8
19.
TF
20.
TF
51.
MC
52.
MC
75.
MC
76.
MC




Note:     TF = True-False                    E = Exercise
              MC = Multiple Choice           P = Problem



TRUE-FALSE—Conceptual

    1.  The income statement is useful for helping to assess the risk or uncertainty of achieving future cash flows.

    2.  A strength of the income statement as compared to the balance sheet is that items that cannot be measured reliably can be reported in the income statement.

    3.  Earnings management generally makes income statement information more useful for predicting future earnings and cash flows.

    4.  The transaction approach of income measurement focuses on the income-related activities that have occurred during the period.

    5.  Companies frequently report income tax expense as the last item before net income on a single-step income statement.

    6.  Both revenues and gains increase both net income and owners’ equity.

    7.  Use of a multiple-step income statement will result in the company reporting a higher net income than if they used a single-step income statement.

    8.  The primary advantage of the multiple-step format lies in the simplicity of presentation and the absence of any implication that one type of revenue or expense item has priority over another.

    9.  Gross profit and income from operations are reported on a multiple-step but not a single-step income statement.

  10.  The accounting profession has adopted a current operating performance approach to income reporting.

  11.  Companies report the results of operations of a component of a business that will be disposed of separately from continuing operations.

  12.  Gains or losses from exchange or translation of foreign currencies are reported as extraordinary items.

  13.  Discontinued operations, extraordinary items, and unusual gains and losses are all reported net of tax in the income statement.

  14.  Intraperiod tax allocation relates the income tax expense of the period to the specific items that give rise to the amount of the tax provision.

  15.  A company that reports a discontinued operation or an extraordinary item has the option of reporting per share amounts for these items.

  16.  Dividends declared on common and preferred stock are subtracted from net income in the computation of earnings per share.

  17.  Prior period adjustments can either be added or subtracted in the Retained Earnings Statement.

  18.  Companies only restrict retained earnings to comply with contractual requirements or current necessity.

  19.  Comprehensive income includes all changes in equity during a period except those resulting from distributions to owners.

  20.  The components of other comprehensive income can be reported in a statement of stockholders’ equity.


True False Answers—Conceptual
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
1.
T
6.
T
11.
T
16.
F
2.
F
7.
F
12.
F
17.
T
3.
F
8.
F
13.
F
18.
F
4.
T
9.
T
14.
T
19.
F
5.
T
10.
F
15.
F
20.
T



MULTIPLE CHOICE—Conceptual

  21.     The major elements of the income statement are
a.   revenue, cost of goods sold, selling expenses, and general expense.
b.   operating section, nonoperating section, discontinued operations, extraordinary items, and cumulative effect.
c.   revenues, expenses, gains, and losses.
d.   all of these.

  22.     Information in the income statement helps users to
a.   evaluate the past performance of the enterprise.
b.   provide a basis for predicting future performance.
c.   help assess the risk or uncertainty of achieving future cash flows.
d.   all of these.

  23.     Limitations of the income statement include all of the following except
a.   items that cannot be measured reliably are not reported.
b.   only actual amounts are reported in determining net income.
c.   income measurement involves judgment.
d.   income numbers are affected by the accounting methods employed.

S24.     Which of the following would represent the least likely use of an income statement prepared for a business enterprise?
a.   Use by customers to determine a company's ability to provide needed goods and services.
b.   Use by labor unions to examine earnings closely as a basis for salary discussions.
c.   Use by government agencies to formulate tax and economic policy.
d.   Use by investors interested in the financial position of the entity.
S25.     The income statement reveals
      a.   resources and equities of a firm at a point in time.
      b.   resources and equities of a firm for a period of time.
      c.   net earnings (net income) of a firm at a point in time.
      d.   net earnings (net income) of a firm for a period of time.

  26.     The single-step income statement emphasizes
a.   the gross profit figure.
b.   total revenues and total expenses.
c.   extraordinary items and accounting changes more than these are emphasized in the multiple-step income statement.
d.   the various components of income from continuing operations.

  27.     Which of the following is an acceptable method of presenting the income statement?
a.   A single-step income statement
b.   A multiple-step income statement
c.   A consolidated statement of income
d.   All of these

  28.     Which of the following is not a generally practiced method of presenting the income statement?
a.   Including prior period adjustments in determining net income
b.   The single-step income statement
c.   The consolidated statement of income
d.   Including gains and losses from discontinued operations of a component of a business in determining net income

  29.     The occurrence which most likely would have no effect on 2007 net income (assuming that all amounts involved are material) is the
a.   sale in 2007 of an office building contributed by a stockholder in 1983.
b.   collection in 2007 of a receivable from a customer whose account was written off in 2006 by a charge to the allowance account.
c.   settlement based on litigation in 2007 of previously unrecognized damages from a serious accident which occurred in 2005.
d.   worthlessness determined in 2007 of stock purchased on a speculative basis in 2003.

S30.     The occurrence that most likely would have no effect on 2007 net income is the
a.   sale in 2007 of an office building contributed by a stockholder in 1961.
b.   collection in 2007 of a dividend from an investment.
c.   correction of an error in the financial statements of a prior period discovered subsequent to their issuance.
d.   stock purchased in 1993 deemed worthless in 2007.

P31.  Which of the following is not a selling expense?
a.   Advertising expense
b.   Office salaries expense
c.   Freight-out
d.   Store supplies consumed


P32.     The accountant for the Orion Sales Company is preparing the income statement for 2007 and the balance sheet at December 31, 2007. The January 1, 2007 merchandise inventory balance will appear
a.   only as an asset on the balance sheet.
b.   only in the cost of goods sold section of the income statement.
c.   as a deduction in the cost of goods sold section of the income statement and as a current asset on the balance sheet.
d.   as an addition in the cost of goods sold section of the income statement and as a current asset on the balance sheet.

  33.     In order to be classified as an extraordinary item in the income statement, an event or transaction should be
a.   unusual in nature, infrequent, and material in amount.
b.   unusual in nature and infrequent, but it need not be material.
c.   infrequent and material in amount, but it need not be unusual in nature.
d.   unusual in nature and material, but it need not be infrequent.

  34.     Classification as an extraordinary item on the income statement would be appropriate for the
a.   gain or loss on disposal of a component of the business.
b.   substantial write-off of obsolete inventories.
c.   loss from a strike.
d.   none of these.

  35.     Which of these is generally an example of an extraordinary item?
a.   Loss incurred because of a strike by employees.
b.   Write-off of deferred marketing costs believed to have no future benefit.
c.   Gain resulting from the devaluation of the U.S. dollar.
d.   Gain resulting from the state exercising its right of eminent domain on a piece of land used as a parking lot.

  36.     Under which of the following conditions would material flood damage be considered an extraordinary item for financial reporting purposes?
a.   Only if floods in the geographical area are unusual in nature and occur infrequently.
b.   Only if the flood damage is material in amount and could have been reduced by prudent management.
c.   Under any circumstances as an extraordinary item.
d.   Flood damage should never be classified as an extraordinary item.

  37.     An item that should be classified as an extraordinary item is
a.   write-off of goodwill.
b.   gains from transactions involving foreign currencies.
c.   losses from moving a plant to another city.
d.   gains from a company selling the only investment it has ever owned.

  38.     How should an unusual event not meeting the criteria for an extraordinary item be disclosed in the financial statements?
a.   Shown as a separate item in operating revenues or expenses if material and supple-mented by a footnote if deemed appropriate.
b.   Shown in operating revenues or expenses if material but not shown as a separate item.
c.   Shown net of income tax after ordinary net earnings but before extraordinary items.
d.   Shown net of income tax after extraordinary items but before net earnings.
  39.     Which of the following is a change in accounting principle?
a.   A change in the estimated service life of machinery
b.   A change from FIFO to LIFO
c.   A change from straight-line to double-declining-balance
d.   A change from FIFO to LIFO and a change from straight-line to double-declining- balance

  40.     Which of the following is never classified as an extraordinary item?
a.   Losses from a major casualty.
b.   Losses from an expropriation of assets.
c.   Gain on a sale of the only security investment a company has ever owned.
d.   Losses from exchange or translation of foreign currencies.

  41.     Which of the following is a required disclosure in the income statement when reporting the disposal of a component of the business?
a.   The gain or loss on disposal should be reported as an extraordinary item.
b.   Results of operations of a discontinued component should be disclosed immediately below extraordinary items.
c. Earnings per share from both continuing operations and net income should be disclosed on the face of the income statement.
d. The gain or loss on disposal should not be segregated, but should be reported together with the results of continuing operations.

  42.     When a company discontinues an operation and disposes of the discontinued operation (component), the transaction should be included in the income statement as a gain or loss on disposal reported as
a.   a prior period adjustment.
b.   an extraordinary item.
c.   an amount after continuing operations and before extraordinary items.
d.   a bulk sale of plant assets included in income from continuing operations.

  43.     Income taxes are allocated to
a.   extraordinary items.
b.   discontinued operations.
c.   prior period adjustments.
d.   all of these.

  44.     Which of the following is true about intraperiod tax allocation?
a.   It arises because certain revenue and expense items appear in the income statement either before or after they are included in the tax return.
b.   It is required for extraordinary items and cumulative effect of accounting changes but not for prior period adjustments.
c.   Its purpose is to allocate income tax expense evenly over a number of accounting periods.
d.   Its purpose is to relate the income tax expense to the items which affect the amount of tax.


S45.     A material item which is unusual in nature or infrequent in occurrence, but not both should be shown in the income statement
          Net of Tax       Disclosed Separately
a.             No                            No
b.            Yes                           Yes
c.             No                            Yes
d.            Yes                            No

S46.     Earnings per share should always be shown separately for
a.   net income and gross margin.
b.   net income and pretax income.
c.   income before extraordinary items.
d.   extraordinary items and prior period adjustments.

P47.     A correction of an error in prior periods' income will be reported
        In the income statement         Net of tax
a.                     Yes                              Yes
b.                      No                               No
c.                     Yes                               No
d.                      No                               Yes

  48.     Which of the following items will not appear in the retained earnings statement?
a.   Net loss
b.   Prior period adjustment
c.   Discontinued operations
d.   Dividends

  49.     Which one of the following types of losses is excluded from the determination of net income in income statements?
a.   Material losses resulting from transactions in the company's investments account.
b.   Material losses resulting from unusual sales of assets not acquired for resale.
c.   Material losses resulting from the write-off of intangibles.
d.   Material losses resulting from correction of errors related to prior periods.

  50.     Shank Corporation made a very large arithmetical error in the preparation of its year-end financial statements by improper placement of a decimal point in the calculation of depreciation. The error caused the net income to be reported at almost double the proper amount.  Correction of the error when discovered in the next year should be treated as
a.   an increase in depreciation expense for the year in which the error is discovered.
b.   a component of income for the year in which the error is discovered, but separately listed on the income statement and fully explained in a note to the financial statements.
c.   an extraordinary item for the year in which the error was made.
d.   a prior period adjustment.

  51.     Comprehensive income includes all of the following except
a.   dividend revenue.
b.   losses on disposal of assets.
c.   investments by owners.
d.   unrealized holding gains.

  52.     The approach most companies use to provide information related to the components of other comprehensive income is a
a.   second separate income statement.
b.   combined income statement of comprehensive income.
c.   separate column in the statement of changes in stockholders’ equity.
d.   footnote disclosure.


Multiple Choice Answers—Conceptual
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
21.
c
26.
b
31.
b
36.
a
41.
c
46.
c
51.
c
22.
d
27.
d
32.
b
37.
d
42.
c
47.
d
52.
c
23.
d
28.
a
33.
a
38.
a
43.
d
48.
c


24.
d
29.
b
34.
d
39.
d
44.
d
49.
d


25.
d
30.
c
35.
d
40.
d
45.
c
50.
d



Solution to Multiple Choice question for which the answer is “none of these.”
  34.     Many answers are possible.




Multiple Choice—Computational

  53.     For Garret Wolfe Company, the following information is available:
Cost of goods sold                                 $  60,000
Dividend revenue                                         2,500
Income tax expense                                    6,000
Operating expenses                                   23,000
Sales                                                        100,000
            In Garret Wolfe’s single-step income statement, gross profit
a.   should not be reported.
b.   should be reported at $13,500.
c.   should be reported at $40,000.
d.   should be reported at $42,500.

  54.     For Garret Wolfe Company, the following information is available:
Cost of goods sold                                 $  60,000
Dividend revenue                                         2,500
Income tax expense                                    6,000
Operating expenses                                   23,000
Sales                                                        100,000
            In Garret Wolfe’s multiple-step income statement, gross profit
a.   should not be reported
b.   should be reported at $13,500.
c.   should be reported at $40,000.
d.   should be reported at $42,500.

  55.     For Merando Company, the following information is available:
Cost of goods sold                                 $  90,000
Dividend revenue                                         4,000
Income tax expense                                    9,000
Operating expenses                                   35,000
Sales                                                        150,000
In Merando’s multiple-step income statement, gross profit
a.   should not be reported
b.   should be reported at $20,000.
c.   should be reported at $60,000.
d.   should be reported at $64,000.

  56.     Gross billings for merchandise sold by Otto Company to its customers last year amounted to $15,720,000; sales returns and allowances were $370,000, sales discounts were $175,000, and freight-out was $140,000.  Net sales last year for Otto Company were
a.   $15,720,000.
b.   $15,350,000.
c.   $15,175,000.
d.   $15,035,000.

  57.     If plant assets of a manufacturing company are sold at a gain of $820,000 less related taxes of $250,000, and the gain is not considered unusual or infrequent, the income statement for the period would disclose these effects as
a.   a gain of $820,000 and an increase in income tax expense of $250,000.
b.   operating income net of applicable taxes, $570,000.
c.   a prior period adjustment net of applicable taxes, $570,000.
d.   an extraordinary item net of applicable taxes, $570,000.

  58.     Sam Hurd Company has the following items: write-down of inventories, $120,000; loss on disposal of Sports Division, $185,000; and loss due to strike, $113,000. Ignoring income taxes, what total amount should Sam Hurd Company report as extraordinary losses?
a.   $ -0-.
b.   $185,000.
c.   $233,000.
d.   $298,000.

  59.     Fleming Company has the following items: write-down of inventories, $240,000; loss on disposal of Sports Division, $370,000; and loss due to an expropriation, $226,000. Ignoring income taxes, what total amount should Fleming Company report as extraordinary losses?
a.   $226,000
b.   $370,000.
c.   $466,000.
d.   $596,000.


  60.     An income statement shows “income before income taxes and extraordinary items” in the amount of $2,055,000.  The income taxes payable for the year are $1,080,000, including $360,000 that is applicable to an extraordinary gain.  Thus, the “income before extraordinary items” is
a.   $1,335,000.
b.   $615,000.
c.   $1,395,000.
d.   $675,000.

  61.     Cole Company, with an applicable income tax rate of 30%, reported net income of $210,000.  Included in income for the period was an extraordinary loss from flood damage of $30,000 before deducting the related tax effect.  The company's income before income taxes and extraordinary items was
a.   $240,000.
b.   $300,000.
c.   $330,000.
d.   $231,000.

  62.     A review of the December 31, 2007, financial statements of Baden Corporation revealed that under the caption "extraordinary losses," Baden reported a total of $515,000. Further analysis revealed that the $515,000 in losses was comprised of the following items:
(1)  Baden recorded a loss of $150,000 incurred in the abandonment of equipment formerly used in the business.
(2)  In an unusual and infrequent occurrence, a loss of $250,000 was sustained as a result of hurricane damage to a warehouse.
(3)  During 2007, several factories were shut down during a major strike by employees, resulting in a loss of $85,000.
(4)  Uncollectible accounts receivable of $30,000 were written off as uncollectible.
            Ignoring income taxes, what amount of loss should Baden report as extraordinary on its 2007 income statement?
a.   $150,000.
b.   $250,000.
c.   $400,000.
d.   $515,000.

Use the following information for questions 63 and 64.
At Hall Company, events and transactions during 2007 included the following. The tax rate for all items is 30%.
(1)   Depreciation for 2005 was found to be understated by $30,000.
(2)   A strike by the employees of a supplier resulted in a loss of $25,000.
(3)   The inventory at December 31, 2005 was overstated by $40,000.
(4)   A flood destroyed a building that had a book value of $500,000. Floods are very uncommon in that area.

  63.     The effect of these events and transactions on 2007 income from continuing operations net of tax would be
a.   $17,500.
b.   $38,500.
c.   $66,500.
d.   $416,500.
  64.     The effect of these events and transactions on 2007 net income net of tax would be
a.   $17,500.
b.   $367,500.
c.   $388,500.
d.   $416,500.

  65.     During 2007, Gomez Corporation disposed of Pine Division, a major component of its business. Gomez realized a gain of $1,200,000, net of taxes, on the sale of Pine's assets. Pine's operating losses, net of taxes, were $1,400,000 in 2007.  How should these facts be reported in Gomez's income statement for 2007?
                        Total Amount to be Included in                   
              Income from                              Results of
      Continuing Operations          Discontinued Operations
a.         $1,400,000 loss                     $1,200,000 gain
b.              200,000 loss                                 0
c.                     0                                      200,000 loss
d.           1,200,000 gain                       1,400,000 loss

  66.     Dan Nicholson Corporation has an extraordinary loss of $50,000, an unusual gain of $35,000, and a tax rate of 40%. At what amount should Dan Nicholson report each item?
     Extraordinary loss               Unusual gain
a.         $(50,000)                          $35,000
b.           (50,000)                            21,000
c.           (30,000)                            35,000
d.           (30,000)                            21,000

  67.     Carpino Corporation has an extraordinary loss of $200,000, an unusual gain of $140,000, and a tax rate of 40%. At what amount should Carpino report each item?
     Extraordinary loss               Unusual gain
a.       $(200,000)                        $140,000
b.         (200,000)                            84,000
c.         (120,000)                          140,000
d.         (120,000)                            84,000

  68.     Craig Rusch Corporation reports the following information:
Net income                                                                    $500,000
Dividends on common stock                                           140,000
Dividends on preferred stock                                            60,000
Weighted average common shares outstanding             100,000
Rusch should report earnings per share of
a.   $3.00.
b.   $3.60
c.   $4.40.
d.   $5.00.


  69.     Edmonds Corporation reports the following information:
Net income                                                                    $500,000
Dividends on common stock                                           140,000
Dividends on preferred stock                                            60,000
Weighted average common shares outstanding             200,000
Edmonds should report earnings per share of
a.   $1.50.
b.   $1.80
c.   $2.20.
d.   $2.50.

  70.     Simmons Corporation reports the following information:
Correction of understatement of depreciation expense
     in prior years, net of tax                                         $   430,000
Dividends declared                                                          320,000
Net income                                                                   1,000,000
Retained earnings, 1/1/07, as reported                         2,000,000
Simmons should report retained earnings, 1/1/07, as adjusted at
a.   $1,570,000.
b.   $2,000,000.
c.   $2,430,000.
d.   $3,110,000.

  71.     Simmons Corporation reports the following information:
Correction of understatement of depreciation expense
     in prior years, net of tax                                         $   430,000
Dividends declared                                                          320,000
Net income                                                                   1,000,000
Retained earnings, 1/1/07, as reported                         2,000,000
Simmons should report retained earnings, 12/31/07, as adjusted at
a.   $1,570,000.
b.   $2,250,000.
c.   $2,680,000.
d.   $3,110,000.

  72.     Joe Novak Corporation reports the following information:
Correction of overstatement of depreciation expense
      in prior years, net of tax                                        $   215,000
Dividends declared                                                          160,000
Net income                                                                      500,000
Retained earnings, 1/1/07, as reported                         1,000,000
Joe Novak should report retained earnings, 1/1/07, as adjusted at
a.   $785,000.
b.   $1,000,000.
c.   $1,215,000.
d.   $1,555,000.


  73.     Joe Novak Corporation reports the following information:
Correction of overstatement of depreciation expense
      in prior years, net of tax                                        $   215,000
Dividends declared                                                          160,000
Net income                                                                      500,000
Retained earnings, 1/1/07, as reported                         1,000,000
Joe Novak should report retained earnings, 12/31/07, at
a.   $785,000.
b.   $1,125,000.
c.   $1,340,000.
d.   $1,555,000.

  74.     The following information was extracted from the accounts of Boone Corporation at December 31, 2007:
                                                                                                   CR(DR)   
Total reported income since incorporation                             $1,700,000
Total cash dividends paid                                                           (800,000)
Unrealized holding loss                                                               (120,000)
Total stock dividends distributed                                                (200,000)
Prior period adjustment, recorded January 1, 2007                      75,000
What should be the balance of retained earnings at December 31, 2007?
a.   $655,000.
b.   $700,000.
c.   $580,000.
d.   $775,000.

  75.     Penn Company reported the following information for 2007:
Sales revenue                                                                            $510,000
Cost of goods sold                                                                       350,000
Operating expenses                                                                       55,000
Unrealized holding gain on available-for-sale securities                40,000
Cash dividends received on the securities                                      2,000
For 2007, Penn would report other comprehensive income of
a.   $137,000.
b.   $135,000.
c.   $42,000.
d.   $40,000.

  76.     Silas Company reported the following information for 2007:
Sales revenue                                                                         $500,000
Cost of goods sold                                                                    350,000
Operating expenses                                                                    55,000
Unrealized holding gain on available-for-sale securities             20,000
Cash dividends received on the securities                                   2,000
For 2007, Silas would report comprehensive income of
a.   $117,000.
b.   $115,000.
c.   $97,000.
d.   $20,000.
Multiple Choice Answers—Computational
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
53.
a
57.
a
61.
c
65.
c
69.
c
73.
d
54.
c
58.
a
62.
b
66.
c
70.
a
74.
d
55.
c
59.
a
63.
a
67.
c
71.
b
75.
d
56.
c
60.
a
64.
b
68.
c
72.
c
76.
a






Multiple Choice—CPA Adapted

Use the following information for questions 77 and 78.

Meyer Corp. reports operating expenses in two categories: (1) selling and (2) general and administrative. The adjusted trial balance at December 31, 2007, included the following expense accounts:
Accounting and legal fees                                             $140,000
Advertising                                                                       120,000
Freight-out                                                                          75,000
Interest                                                                               60,000
Loss on sale of long-term investments                              30,000
Officers' salaries                                                              180,000
Rent for office space                                                       180,000
Sales salaries and commissions                                      110,000
One-half of the rented premises is occupied by the sales department.

  77.     How much of the expenses listed above should be included in Meyer's selling expenses for 2007?
a.   $230,000.
b.   $305,000.
c.   $320,000.
d.   $395,000.

  78.     How much of the expenses listed above should be included in Meyer's general and administrative expenses for 2007?
a.   $410,000.
b.   $440,000.
c.   $470,000.
d.   $500,000.

  79.     Bowen Corp. reports operating expenses in two categories: (1) selling and (2) general and administrative. The adjusted trial balance at December 31, 2007 included the following expense and loss accounts:

Accounting and legal fees                                             $140,000
Advertising                                                                       180,000
Freight-out                                                                          80,000
Interest                                                                               70,000
Loss on sale of long-term investment                                30,000
Officers' salaries                                                              225,000
Rent for office space                                                       220,000
Sales salaries and commissions                                      170,000
One-half of the rented premises is occupied by the sales department. Bowen's total selling expenses for 2007 are
a.   $540,000.
b.   $460,000.
c.   $430,000.
d.   $370,000.

  80.     The following items were among those that were reported on Nen Co.'s income statement for the year ended December 31, 2007:
Legal and audit fees                                                                   $130,000
Rent for office space                                                                   180,000
Interest on inventory floor plan                                                    210,000
Loss on abandoned equipment used in operations                       35,000
The office space is used equally by Nen's sales and accounting departments. What amount of the above-listed items should be classified as general and administrative expenses in Nen's multiple-step income statement?
a.   $220,000.
b.   $255,000.
c.   $310,000.
d.   $430,000.

Use the following information for questions 81 through 83.
Hogan Corp.'s trial balance of income statement accounts for the year ended December 31, 2007 included the following:
                                                                                                 Debit               Credit 
Sales                                                                                                            $140,000
Cost of sales                                                                        $  50,000
Administrative expenses                                                          25,000
Loss on sale of equipment                                                         9,000
Commissions to salespersons                                                   8,000
Interest revenue                                                                                                 5,000
Freight-out                                                                                  3,000
Loss due to earthquake damage                                             12,000
Bad debt expense                                                                      3,000                       
      Totals                                                                             $110,000         $145,000
Other information:
Hogan's income tax rate is 30%.  Finished goods inventory:
January 1, 2007                                 $80,000
December 31, 2007                             70,000

On Hogan's multiple-step income statement for 2007,

  81.     Cost of goods manufactured is
a.   $63,000.
b.   $60,000.
c.   $43,000.
d.   $40,000.

  82.     Income before extraordinary item is
a.   $64,000.
b.   $47,000.
c.   $32,900.
d.   $24,500.

  83.     Extraordinary loss is
a.   $8,400.
b.   $12,000.
c.   $14,700.
d.   $21,000.

  84.     Agler Corp. had the following infrequent transactions during 2007:
A $150,000 gain from selling the only investment Agler has ever owned.
A $210,000 gain on the sale of equipment.
A $70,000 loss on the write-down of inventories.
In its 2007 income statement, what amount should Agler report as total infrequent net gains that are not considered extraordinary?
a.   $80,000.
b.   $140,000.
c.   $290,000.
d.   $360,000.

  85.     Snead, Inc. incurred the following infrequent losses during 2007:
A $70,000 write-down of equipment leased to others.
A $40,000 adjustment of accruals on long-term contracts.
A $60,000 write-off of obsolete inventory.
In its 2007 income statement, what amount should Snead report as total infrequent losses that are not considered extraordinary?
a.   $170,000.
b.   $130,000.
c.   $110,000.
d.   $100,000.

  86.     Which of the following should be reported as a prior period adjustment?
               Change in Estimated Lives           Change from Unaccepted
                  of Depreciable Assets            Principle to Accepted Principle
            a.                  Yes                                                Yes
            b.                   No                                                 Yes
            c.                  Yes                                                 No
            d.                   No                                                 No
Multiple Choice Answers—CPA Adapted
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
Item
Ans.
77.
d
79.
a
81.
d
83.
a
85.
a
78.
a
80.
a
82.
c
84.
b
86.
b



DERIVATIONS — Computational

No.      Answer          Derivation

  53.           a

  54.           c                $100,000 – $60,000 = $40,000.

  55.           c                $150,000 – $90,000 = $60,000.

  56.           c                $15,720,000 – $370,000 – $175,000 = $15,175,000.

  57.           a

  58.           a

  59.           a

  60.           a.               $2,055,000 – ($1,080,000 – $360,000) = $1,335,000.

  61.           c                $210,000 + ($30,000 × .7) = $231,000
                                    $231,000 ÷ .7 = $330,000.
  62.           b                $515,000 – $150,000 – $85,000 – $30,000 = $250,000.

  63.           a                $25,000 – $7,500 = $17,500.

  64.           b                $17,500 + ($500,000 × .7) = $367,500.

  65.           c                $1,400,000 – $1,200,000 = $200,000.

  66.           c                $50,000 × .60 = $30,000.

  67.           c                $200,000 × .60 = $120,000.

  68.           c                ($500,000 – $60,000) ÷ 100,000 = $4.40.

  69.           c                ($500,000 – $60,000) ÷ 200,000 = $2.20.

  70.           a                $2,000,000 – $430,000 = $1,570,000.

  71.           b                $2,000,000 – $430,000 + $1,000,000 – $320,000 = $2,250,000.

  72.           c                $1,000,000 + $215,000 = $1,215,000.

No.      Answer          Derivation

  73.           d                $1,000,000 + $215,000 + $500,000 – $160,000 = $1,555,000.

  74.           d                $1,700,000 – $800,000 – $200,000 + $75,000 = $775,000.

  75.           d                Other comprehensive income = $40,000.

  76.           a                $500,000 – $350,000 – $55,000 + $20,000 + $2,000 = $117,000.


DERIVATIONS — CPA Adapted

No.      Answer          Derivation

  77.           d                $120,000 + $75,000 + $110,000 + $90,000 = $395,000.

  78.           a                $140,000 + $180,000 + $90,000 = $410,000.

  79.           a                $180,000 + $80,000 + $110,000 + $170,000 = $540,000.

  80.           a                $130,000 + $90,000 = $220,000.

  81.           d                $50,000 + $70,000 – $80,000 = $40,000.

  82.           c                $140,000 – $50,000 – $25,000 – $9,000 – $8,000 – $3,000 – $3,000 +
                                    $5,000 – $14,100 = $32,900.

  83.           a                $12,000 × 0.7 = $8,400.

  84.           b                $210,000 – $70,000 = $140,000.

  85.           a                $70,000 + $40,000 + $60,000 = $170,000.

  86.           b                Conceptual.



Exercises

Ex. 4-87—Definitions.
Provide clear, concise answers for the following.
1.   What are revenues?
2.   What are expenses?
3.   What are gains?
4.   What are losses?
5.   What are the criteria (in addition to materiality) that must be met to classify an event or transaction as extraordinary?
6.   When does a discontinued operation occur?
7.   Indicate how earnings per share is computed.
8.   State the primary category of prior period adjustments and indicate how they are reported in the financial statements.


Solution 4-87
1.   Revenues are increases in net assets during a period from delivering goods or services that constitute the entity's major or central operations.
2.   Expenses are the using-up of assets or other decreases in net assets during a period from delivering goods or services that constitute the entity's major or central operations.
3.   Gains are increases in net assets from peripheral transactions, events, or circumstances affecting the entity except those resulting from revenues or investments by owners.
4.   Losses are decreases in net assets from peripheral transactions, events, or circumstances affecting the entity except those resulting from expenses or distributions to owners.
5.   Both of the following criteria should be met to classify an item as extraordinary: (1) Unusual nature, considering the environment, and (2) infrequent in occurrence, considering the environment.
6.   A discontinued operation occurs when (a) the results of operations and cash flows of a component of a company have been eliminated from the ongoing operations, and (b) there is no significant continuing involvement in that component after the disposal transaction.
7.   The computation of earnings per share is:  Net income minus preferred dividends divided by the weighted average of common shares outstanding.
8.   Prior period adjustments include correction of an error in the financial statements of a prior period. Prior period adjustments (net of tax) should be charged or credited to the opening balance of retained earnings.




Ex. 4-88—Terminology.
In the space provided, write the word or phrase that is defined or indicated.

1.   Net income minus preferred dividends
      divided by the weighted average of shares
      outstanding.                                                           1.   ________________________________

2.   All changes in equity during a period except
      those resulting from investments by owners
      and distributions to owners.                                  2.   ________________________________

3.   A correction of an error is reported as a               3.   ________________________________

4.   An event or transaction which is unusual
      in nature and infrequent in occurrence.                4.   ________________________________

5.   The income statement category for a
      disposal of a component of a business.               5.   ________________________________

6.   Relating tax expense to specific items
      on the income statement.                                     6.   ________________________________



Solution 4-88
1.   Earnings per share.
2.   Comprehensive income.
3.   Prior period adjustment.
4.   Extraordinary item.
5.   Discontinued operations.
6.   Intraperiod tax allocation.



Ex. 4-89—Income statement disclosures.
What is disclosed in an income statement?  Be specific.



Solution 4-89
An income statement discloses revenues, expenses, gains, and losses. It discloses the net income (loss) for a period and earnings per share data. The income statement may also include discontinued operations (net of tax) and extraordinary items (net of tax).




Ex. 4-90—Calculation of net income from the change in stockholders' equity.
Presented below is certain information pertaining to Juan Company.
            Assets, January 1                                                                            $240,000
            Assets, December 31                                                                        230,000
            Liabilities, January 1                                                                          150,000
            Common stock, December 31                                                            80,000
            Retained earnings, December 31                                                        31,000
            Common stock sold during the year                                                   10,000
            Dividends declared during the year                                                     13,000

Compute the net income for the year.


Solution 4-90
                                                                                                        January  1       December 31
            Assets                                                                                  $240,000
            Liabilities                                                                                 150,000
            Stockholders' equity                                                            $  90,000         $111,000*
           
            Computation of net income:
                  Stockholders' equity December 31                                           $111,000
                  Stockholders' equity January 1                                                     90,000
                  Increase                                                                                         21,000
                  Add: Dividend declared                                                                 13,000
                  Less: Common stock sold                                                            (10,000)
                        Net income                                                                          $  24,000

            *$80,000 + $31,000



Ex. 4-91—Calculation of net income from the change in stockholders' equity.
Presented below are changes in the account balances of Ping Company during the year, except for retained earnings.
                                                           Increase                                                                   Increase
                                                         (Decrease)                                                               (Decrease)
Cash                                                   $29,000            Accounts payable                           $34,000
Accounts receivable (net)                  (13,000)           Bonds payable                                 (20,000)
Inventory                                              52,000            Common stock                                 72,000
Plant Assets (net)                                 37,000            Paid-in capital                                   16,000

The only entries in Retained Earnings were for net income and a dividend declaration of $12,000.

Compute the net income for the current year.




Solution 4-91
Computation of net income
            Change in assets ($118,000 – $13,000)                              $105,000      Increase
            Change in liabilities ($34,000 – $20,000)                                 14,000      Increase
            Change in stockholders' equity                                                91,000      Increase
            Add: Dividend declared                                                           12,000
            Less: Investment by stockholders                                          (88,000)
                     Net income                                                                 $  15,000



Ex. 4-92—Income statement classifications.
Indicate the major section or subsection of a multiple-step income statement in which each of the following items would usually appear:
      a.   Advertising
      b.   Depletion
      c.   Dividend revenue
      d.   Freight-in
      e.   Loss on disposal of a component of the business, net of tax
      f.    Income taxes on income
      g.   Major casualty loss, net of tax
      h.   Purchase discounts
      i.    Sales discounts
      j.    Officers' salaries
      k.   Freight-out
      l.    Sinking fund income


Solution 4-92
      a.   Selling expense.
      b.   Cost of goods sold.
      c.   Other revenue.
      d.   Cost of goods sold as an addition to purchases.
      e.   Discontinued operations.
      f.    Income taxes; subtracted from income before income taxes in arriving at net income.
      g.   Extraordinary items.
      h.   Cost of goods sold as a subtraction from purchases.
      i.    Subtracted from gross revenues.
      j.    Administrative or general expenses.
      k.   Selling expense.
      l.    Other revenue.




Ex. 4-93—Income statement relationships.
Fill in the appropriate blanks for each of the independent situations below.
                                                                            Company A         Company B        Company C
Sales                                                                 (a)  $_______            $343,400            $540,000
Beginning inventory                                                     52,600       (d)  _______                90,000
Net purchases                                                            175,300              255,600       (g)  _______
Ending inventory                                                          52,200              108,000                63,000
Cost of goods sold                                            (b)    _______       (e)  _______              407,000
Gross profit                                                                  85,300                98,000       (h)  _______
Operating expenses                                         (c)    _______                50,000                48,000
Income before taxes                                                      6,000       (f)  _______        (i)  _______


Solution 4-93
(a)  $261,000                           (d)  $97,800                             (g)  $380,000
(b)  $175,700                           (e)  $245,400                           (h)  $133,000
(c)  $79,300                             (f)  $48,000                             (i)   $85,000



Ex. 4-94—Multiple-step income statement.
Listed below in scrambled order are 13 income statement categories. Use the numerals 1 through 13 to indicate the order in which these categories should appear on a multiple-step income statement.
(     )     Discontinued operations.
(     )     Cost of goods sold.
(     )     Other revenues and gains.
(     )     Net income.
(     )     Income taxes.
(     )     Sales.
(     )     Gross profit on sales.
(     )     Income from operations.
(     )     Income from continuing operations before income taxes.
(     )     Operating expenses.
(     )     Extraordinary item.
(     )     Income before extraordinary items.
(     )     Income from continuing operations.


Solution 4-94
10, 2, 6, 13, 8, 1, 3, 5, 7, 4, 12, 11, 9

Ex. 4-95—Classification of income statement and retained earnings statement items.
For each of the items listed below, indicate how it should be treated in the financial statements.  Use the following letter code for your selections:
a.   Ordinary or unusual (but not extraordinary) item on the income statement
b.   Discontinued operations
c.   Extraordinary item on the income statement
d.   Prior period adjustment

______     1.     The bad debt rate was increased from 1% to 2%, thus increasing bad debt expense.

______     2.     Obsolete inventory was written off.  This was the first loss of this type in the company's history.

______     3.     An uninsured casualty loss was incurred by the company. This was the first loss of this type in the company's 50-year history.

______     4.     Recognition of income earned last year which was inadvertently omitted from last year's income statement.

______     5.     The company sold one of its warehouses at a loss.

______     6.     Settlement of litigation with federal government related to income taxes of three years ago.  The company is continually involved in various adjustments with the federal government related to its taxes.

______     7.     A loss incurred from expropriation (the company owned resources in South America which were taken over by a dictator unsympathetic to American business).

______     8.     The company neglected to record its depreciation in the previous year.

______     9.     Discontinuance of all production in the United States. The manufacturing operations were relocated in Mexico.

______   10.     Loss on sale of investments.  The company last sold some of its investments two years ago.

______   11.     Loss on the disposal of a component of the business.



Solution 4-95
1.   a                4.   d                7.   c                10.   a
2.   a                5.   a                8.   d                11.   b
3.   c                6.   a                9.   a




PROBLEMS

Pr. 4-96—Multiple-step income statement.
Presented below is information related to Holt Company.

Retained earnings, December 31, 2006                                                                          $  650,000
Sales                                                                                                                                  1,400,000
Selling and administrative expenses                                                                                    240,000
Hurricane loss (pre-tax) on plant (extraordinary item)                                                         290,000
Cash dividends declared on common stock                                                                          33,600
Cost of goods sold                                                                                                                780,000
Gain resulting from computation error on depreciation charge in 2005 (pre-tax)               520,000
Other revenue                                                                                                                      120,000
Other expenses                                                                                                                    100,000

Instructions
Prepare in good form a multiple-step income statement for the year 2007. Assume a 30% tax rate and that 80,000 shares of common stock were outstanding during the year.



Solution 4-96
Holt Company
INCOME STATEMENT
For the Year Ended December 31, 2007

Sales                                                                                                                                $1,400,000
Cost of goods sold                                                                                                                780,000
Gross profit                                                                                                                           620,000
Selling and administrative expenses                                                                                    240,000
Income from operations                                                                                                       380,000
Other revenue                                                                                                                      120,000
Other expenses                                                                                                                  (100,000)
Income before taxes                                                                                                            400,000
Income taxes                                                                                                                      (120,000)
Income before extraordinary item                                                                                       280,000
Extraordinary loss, net of applicable income taxes of $87,000                                         (203,000)
Net income                                                                                                                      $     77,000

Per share of common stock—
         Income before extraordinary item                        $3.50
         Extraordinary item, net of tax                               (2.54)
         Net income                                                           $  .96




Pr. 4-97—Income statement form.
Vincent Corporation had income from continuing operations of $800,000 (after taxes) in 2007. In addition, the following information, which has not been considered, is as follows.

1.   In 2007, Vincent experienced an uninsured earthquake loss in the amount of $200,000.

2.   A machine was sold for $140,000 cash during the year at a time when its book value was $110,000. (Depreciation has been properly recorded.) The company often sells machinery of this type.

3.   Vincent decided to discontinue its stereo division in 2007. During the current year, the loss on the disposal of this component of the business was $150,000 less applicable taxes.

Instructions
Present in good form the income statement of Vincent Corporation for 2007 starting with "income from continuing operations." Assume that Vincent's tax rate is 30% and 200,000 shares of com-mon stock were outstanding during the year.



Solution 4-97
Vincent Corporation
Partial Income Statement
For the Year Ended December 31, 2007

Income from continuing operations                                                                                   $821,000*
Discontinued operations
      Loss on disposal of a component of a business,
      $150,000, less applicable income taxes, $45,000                                                        (105,000)
Income before extraordinary item                                                                                       716,000
Extraordinary loss, net of applicable income taxes of $60,000                                         (140,000)
Net income                                                                                                                         $576,000
Per share of common stock—Income from cont. operations                          $4.11
      Discontinued operations, net of tax                                                                (.53)
      Income before extraordinary item                                                                 3.58
      Extraordinary loss, net of tax                                                                         (.70)
      Net income                                                                                                  $2.88
*Income from cont. operations (unadjusted)                             $800,000
Gain on sale of machinery (after tax)                                           21,000
Income from cont. operations (adjusted)                                  $821,000




Pr. 4-98—Multiple-step income statement.
Shown below is an income statement for 2007 that was prepared by a poorly trained bookkeeper of Jensen Corporation.

Jensen Corporation
INCOME STATEMENT
December 31, 2007
            Sales revenue                                                                                              $945,000
            Investment revenue                                                                                         19,500
            Cost of merchandise sold                                                                            (408,500)
            Selling expenses                                                                                          (145,000)
            Administrative expense                                                                                (215,000)
            Interest expense                                                                                             (13,000)
            Income before special items                                                                         183,000
            Special items
                  Loss on disposal of a component of the business                                   (30,000)
                  Major casualty loss (extraordinary item)                                                  (70,000)
            Net federal income tax liability                                                                       (24,900)
            Net income                                                                                                  $  58,100

Instructions
Prepare a multiple-step income statement for 2007 for Jensen Corporation that is presented in accordance with generally accepted accounting principles (including format and terminology).  Jensen Corporation has 50,000 shares of common stock outstanding and has a 30% federal income tax rate on all tax related items.  Round all earnings per share figures to the nearest cent.



Solution 4-98
Jensen Corporation
INCOME STATEMENT
For the Year Ended December 31, 2007

Sales                                                                                                                                   $945,000
Cost of goods sold                                                                                                               408,500
Gross profit                                                                                                                           536,500
Selling expenses                                                                                    $145,000
Administrative expenses                                                                          215,000                360,000
Income from operations                                                                                                       176,500
Other revenue: Investment revenue                                                                                      19,500
                                                                                                                                              196,000
Other expenses: Interest expense                                                                                         13,000
Income from continuing operations before taxes                                                                183,000
Income taxes                                                                                                                          54,900
Income from continuing operations                                                                                     128,100
Loss from discontinued operations, net of applicable income tax of $9,000                         21,000
Income before extraordinary item                                                                                       107,100
Extraordinary casualty loss, net of applicable income tax of $21,000                                  49,000
Net income                                                                                                                         $  58,100


Solution 4-98  (cont.)
Per share of common stock—
      Income from continuing operations                         $2.56
      Discontinued operations loss net of tax                      (.42)
      Income before extraordinary item                             2.14
      Extraordinary item, net of tax                                    (.98)
      Net income                                                              $1.16




Pr. 4-99—Single-step income statement.
Presented below is an income statement for Morton Company for the year ended December 31, 2007.
Morton Company
Income Statement
For the Year Ended December 31, 2007

Net sales                                                                                                                             $800,000
Costs and expenses:
      Cost of goods sold                                                                                                          640,000
      Selling, general, and administrative expenses                                                                 70,000
      Other, net                                                                                                                         20,000
            Total costs and expenses                                                                                         730,000
Income before income taxes                                                                                                 70,000
Income taxes                                                                                                                          21,000
Net income                                                                                                                         $  49,000

Additional information:
1.   "Selling, general, and administrative expenses" included a usual but infrequent charge of $7,000 due to a loss on the sale of investments.
2.   "Other, net" consisted of interest expense, $10,000, and an extraordinary loss of $10,000 before taxes due to earthquake damage. If the extraordinary loss had not occurred, income taxes for 2007 would have been $24,000 instead of $21,000.
4.   Morton had 20,000 shares of common stock outstanding during 2007.

Instructions
Using the single-step format, prepare a corrected income statement, including the appropriate per share disclosures.


Solution 4-99
Morton Company
Income Statement
For the Year Ended December 31, 2007

Net sales                                                                                                                             $800,000
Costs and expenses:
      Cost of goods sold                                                                           $640,000
      Selling, general, and administrative expenses                                    63,000
      Interest expense                                                                                  10,000
      Infrequent charge—loss on sale of investments                                   7,000
            Total costs and expenses                                                                                         720,000
Income before taxes and extraordinary item                                                                         80,000
Income taxes                                                                                                                          24,000
Income before extraordinary item                                                                                         56,000
Extraordinary loss
      Earthquake damage                                                                            10,000
      Less applicable taxes                                                                             3,000                   (7,000)
Net income                                                                                                                         $  49,000

Per share of common stock—
      Income before extraordinary item                                       $2.80
      Extraordinary loss, net of tax                                                  (.35)
      Net income                                                                          $2.45




Pr. 4-100—Income statement and retained earnings statement.
Malone Corporation's capital structure consists of 50,000 shares of common stock.  At December 31, 2007 an analysis of the accounts and discussions with company officials revealed the following information:

            Sales                                                                                                               $1,100,000
            Purchase discounts                                                                                               18,000
            Purchases                                                                                                            642,000
            Earthquake loss (net of tax) (extraordinary item)                                                 42,000
            Selling expenses                                                                                                  128,000
            Cash                                                                                                                       60,000
            Accounts receivable                                                                                              90,000
            Common stock                                                                                                    200,000
            Accumulated depreciation                                                                                   180,000
            Dividend revenue                                                                                                     8,000
            Inventory, January 1, 2007                                                                                  152,000
            Inventory, December 31, 2007                                                                            125,000
            Unearned service revenue                                                                                      4,400
            Accrued interest payable                                                                                         1,000
            Land                                                                                                                     370,000
            Patents                                                                                                                 100,000
            Retained earnings, January 1, 2007                                                                    290,000
            Interest expense                                                                                                    17,000
            General and administrative expenses                                                                 150,000
            Dividends declared                                                                                                29,000
            Allowance for doubtful accounts                                                                             5,000
            Notes payable (maturity 7/1/10)                                                                          200,000
            Machinery and equipment                                                                                   450,000
            Materials and supplies                                                                                           40,000
            Accounts payable                                                                                                  60,000

The amount of income taxes applicable to ordinary income was $48,600, excluding the tax effect of the earthquake loss which amounted to $18,000.

Instructions
(a)  Prepare a multiple-step income statement.
(b)  Prepare a retained earnings statement.




Solution 4-100
Malone Corporation
INCOME STATEMENT
For the Year Ended December 31, 2007

Sales                                                                                                                                $1,100,000
Cost of goods sold:
      Merchandise inventory, Jan. 1                                                             $152,000
      Purchases                                                                      $642,000
      Less purchase discounts                                                   18,000
              Net purchases                                                                                624,000
      Merchandise available for sale                                                              776,000
      Less merchandise inv., Dec. 31                                                             125,000
            Cost of goods sold                                                                                                    651,000
Gross profit on sales                                                                                                            449,000
Operating expenses:
      Selling expenses                                                                                    128,000
      General and administrative expenses                                                    150,000
            Total operating expenses                                                                                         278,000
Operating income                                                                                                                 171,000
Other revenue and expense:
      Dividend revenue                                                                                       8,000
      Interest expense                                                                                      (17,000)            (9,000)
Income before taxes                                                                                                            162,000
Income taxes                                                                                                                          48,600
Income before extraordinary item                                                                                       113,400
Extraordinary loss due to earthquake, net of
      applicable taxes of $18,000                                                                                            (42,000)
Net income                                                                                                                      $     71,400

Per share of common stock—
      Income before extraordinary item                                                                  $2.27
      Extraordinary loss, net of tax                                                                             (.84)
Net income                                                                                                           $1.43



Malone Corporation
RETAINED EARNINGS STATEMENT
For the Year Ended December 31, 2007

Retained earnings, January 1, 2007                                                                                  $290,000
Add: Net income                                                                                          $71,400
Deduct: Dividends declared                                                                           29,000             42,400
Retained earnings, December 31, 2007                                                                            $332,400

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق